NextChapter Blog

Categorieën


Follow Us


Segmenteren binnen je mailinglist

Lisa RopsLisa Rops

Wel eens nagedacht over hoe je de open- en doorklikratio’s van je nieuwsbrief kan verhogen? Hoe je je nieuwsbrieven interessanter kan maken voor je lezer?

Om dat te doen zijn er allerlei mogelijkheden. Eén daarvan is het segmenteren op basis van interesses. En dat is zo simpel als het klinkt: vraag je lezers wat zij eigenlijk interessant vinden en stuur hen daarop aangepaste nieuwsbrieven.

                          Afbeeldingsresultaat voor e-mailmarketing

Dat betekent niet dat je iedere lezer een andere nieuwsbrief moet sturen, maar wel dat je in grote lijnen meer op de juiste content stuurt. Denk aan je belangrijkste productgroepen. Doordat de content veel beter past bij de interesse van de lezer, is het een logisch gevolg dat je open- en klikratio’s omhoog gaan.

Hoe doe ik dat?

Bij de meeste e-mailsystemen kun je groepen of interessegebieden aanmaken. Die kies je zelf, bijvoorbeeld op basis van jouw belangrijkste categorieën of diensten. Die voeg je toe op de profiel-wijzigen-pagina. Zodra de interesses worden opgeslagen, worden ze aan het e-mailadres van die persoon gekoppeld en opgeslagen.

Bij het versturen van een nieuwsbrief kan je vervolgens kiezen voor het segment (interessegroep) A of B.

Weet je de interesses niet?

Daar is een simpele oplossing voor: vraag het je lezer. Dat is niet helemaal niet erg! Klanten vinden het vaak zelfs fijn dat er naar hun mening gevraagd wordt en dat er naar hen geluisterd wordt.

Verstuur een campagne met de vraag of men hun interesses in wil vullen en vertel dat je dat wilt weten om relevantere info te kunnen sturen. Wie wilt er nu geen relevantere nieuwsbrieven in het woud der e-mail?

Betekent dit dat je helemaal geen normale nieuwsbrieven meer stuurt? Nee hoor. Er zullen nog altijd boodschappen zijn die voor iedereen interessant zijn. Acties, blogs, nieuwe producten, enz. Segmenteren op interessegebied is een verdieping op je e-mailmarketing. En zo zijn er natuurlijk nog talloze andere manieren om je e-mailmarketing relevanter te maken. Dit is echter een stap die relatief makkelijk toe te passen is in relatief weinig tijd.

Ook starten?

Denk eerst goed na over welke interessegebieden jij zou willen weten van je lezers.

Maak die aan in je mailprovider en ten slotte stuur je lezers een prikkelende campagne om hun gegevens aan te vullen. Eventueel kun je een incentive verloten onder iedereen die zijn of haar gegevens heeft aangevuld, om meer mensen te stimuleren.

En last but not least: pas je nieuwsbriefstrategie erop aan en start met het sturen van gesegmenteerde mailings.

Succes!

Ben je benieuwd wat NextChapter voor jou kan betekenen? Informeer vrijblijvend naar meer informatie via Let’s Talk.

NextChapter ecommerce contact

E-mailmarketing | Online Marketing | Reizen | Lezen

Comments 0
There are currently no comments.